top of page

1. ΠΕΡΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ

 

           "Η εξάσκηση είναι σα να κολυμπάς ενάντια στο ρεύμα: αν σταματήσεις θα σε πάρει πίσω"

 

Η ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Οι περισσότεροι θεωρούν την εξάσκηση σαν μονότονη ανιαρή αγγαρεία. Αν όμως προσεγγίσης σωστά το ζήτημα η εξάσκηση δεν είναι άλλο παρά διασκέδαση.

Για να εξασκηθείς αποτελεσματικά πρέπει να ξέρεις πως λειτουργεί η Μνήμη

Όπως και ένας Ηλ. Υπολογιστής, έτσι και ο εγκέφαλος έχει διάφορα επίπεδα ασφάλισης δεδομένων. Η Βραχυπρόθεσμη Μνήμη (ΒΜ) είναι το αντίστοιχο της RAM. H μνήμη RAM στον Η/Υ είναι πεπερασμένης χωρητικότητας και τα δεδομένα της χάνονται μόλις κλείσεις τον Η/Υ. Μπορούμε να την παρομοιάσουμε με μια γεμάτη κασέτα: καθώς γράφεις συνεχώς νέα δεδομένα, αυτά σβήνουν συνεχώς τα παλιά. Ο μόνος τρόπος να «σώσεις» κάποια δεδομένα είναι να τα «αντιγράψεις» στη Μακροπρόθεσμη Μνήμη (ΜΜ). Η Μακροπρόθεσμη Μνήμη είναι ο σκληρός δίσκος του εγκεφάλου με πρακτικά απεριόριστη χωρητικότητα.
Όσες γνώσεις και να συσσωρεύσεις στη διάρκεια της ζωής σου, ό εγκέφαλός σου χρησιμοποιεί περίπου το 20% της χωρητικότητάς του. Τα δεδομένα τα οποία εισέρχονται στη ΜΜ με το σωστό τρόπο θα παραμείνουν εκεί για πάντα εκτός αν μεσολαβήσουν τραυματικές ή βαρειές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις.

 Δεν υπάρχει απώλεια μνήμης αλλά μόνο μη ανακλείσιμη μνήμη

Όταν μάθεις ποδήλατο δεν το ξεχνάς ποτέ. Η σωστή εξάσκηση

αντιγράφει δεδομένα στη ΜΜ και τα ανακαλεί εύκολα και γρήγορα.
Κατανοόντας τους μηχανισμούς του εγκεφάλου σου θα κάνεις την

εξάσκησή σου πολύ πιο αποτελεσματική.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν:

Οτιδήποτε μαθαίνεις καταγράφεται αρχικά στη ΒΜ και χάνεται πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καταχωρηθεί στη ΜΜ. Η χωρητικότητα της ΜΜ είναι πρακτικά απεριόριστη

Όταν σώζουμε δεδομένα στο σκληρό δίσκο πρέπει επίσης να γνωρίζουμε και την ακριβή τοποθεσία τους. Χωρίς τη γνώση αυτή τα δεδομένα είναι άχρηστα καθώς δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε.
Γι’ αυτό το λόγο, στη ΜΜ πρέπει να καταχωρούμε δεδομένα μαζί με τη ακριβή τους τοποθεσία. Εφ’ όσον η ΜΜ καταγράφει μόνο δεδομένα είναι απαραίτητο να καθορίσουμε ένα σύνδεσμο (link) αυτών των δεδομένων με τη ΒΜ ώστε να μπορούν να ανακλειθούν ανά πάσα στιγμή. Σου έχει συμβεί σίγουρα πολλές φορές, ενώ ξέρεις ότι γνωρίζεις κάτι, να μη μπορείς να το θυμηθείς-ανακαλέσεις: είναι ακριβώς γιατί ο σύνδεσμός της ΒΜ με τη ΜΜ δεν υπάρχει ή δε λειτουργεί προσωρινά (network error !!!).

Πως λοιπόν μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα της ΜΜ;
Τα δεδομένα παραμένουν στη ΒΜ για περίπου 20 δευτ/τα. Σε αυτό το διάστημα καθορίζεται αν αυτά θα διαγραφούν ή θα αναλυθούν. Η ανάλυση των δεδομένων είναι δυνατή μόνο αν αυτά καταγραφούν μαζί με τον σύνδεσμο με τη ΒΜ. Είναι αυτό που συχνά λέμε συνειρμό.
Η Νευροφυσιολογία έχει αποδείξει ότι το κλειδί για να έχουμε δεδομένα με εύκολη και γρήγορη ανάκληση από τη μνήμη είναι η επανάληψη.

1ος Κανόνας Εξάσκησης

παίξε μια φράση 4-7 φορές για να την εμπεδώσεις (βλέπε “SAVE”)

Αν παίξεις ένα δύσκολο σχήμα μόνο μια ή δύο φορές είναι σίγουρο ότι θα το έχεις ξεχάσει μετά από λίγο (εκτός αν είσαι μουσική διάνοια). Αυτό συμβαίνει γιατί απλά τα δεδομένα αυτά δεν έχουν «σωθεί».
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να παίξεις τη φράση σωστά και με ακρίβεια καθώς ο εγκέφαλος καταχωρεί τόσο τη σωστή όσο και τη λάθος εκτέλεση. Αν επαναλαμβάνεις συνεχώς το ίδιο λάθος αυτό θα καταγραφεί στη ΜΜ (προσοχή !!!).

2ος Κανόνας Εξάσκησης

να μελετάς σε ήσυχο περιβάλλον όπου δεν θα σε παρενοχλούν

Η Συγκέντρωση είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Μπορείς να παίζεις το ίδιο σχήμα για 20 φορές χωρίς να το εμπεδώνεις γιατί η ΒΜ σου απασχολείται με άλλα πράγματα (χτυπάει το τηλέφωνο, κάποιος σου μιλάει, έχεις ανοιχτή τη τηλεόραση).
Αν δεν έχεις την άνεση να έχεις ένα δικό σου προσωπικό χώρο μελέτης χρησιμοποίησε ακουστικά σαν τεχνητή απομόνωση.
Να είσαι πάντα συγκεντρωμένος σε αυτό που μελετάς.

3ος Κανόνας Εξάσκησης

εξασκήσου σε μικρές φράσεις/θέματα/σχήματα

Η εκτέλεση ενός κομματιού από την αρχή μέχρι το τέλος έχει νόημα μόνο αν προηγουμένως έχεις συστηματικά μελετήσει τα μέρη του ξεχωριστά. Θυμίσου, τα νέα δεδομένα μένουν στη ΒΜ μόνο για 20 δευτ/τα: θα έχεις ξεχάσει την εισαγωγή του κομματιού πριν ακόμα φτάσεις στο τέλος του !!!

4ος Κανόνας Εξάσκησης

μελέτα δημιουργικά και με ποικιλία για να μη σκουριάζει το μυαλό

Η ποικιλία δεν βλάπτει. Κάνε παραλλαγές στο σχήμα/σχήματα που μελετάς κάθε 3 ή 4 επαναλήψεις: αυξομείωσε το τέμπο, παίξε πιο μαλακά ή πιο σκληρά, παίξε legato ή staccato, παίξε με μετρονόμο ή drum-machine κλπ.

5ος Κανόνας Εξάσκησης

μη προσπαθείς να παίξεις γρήγορα, να προσπαθείς να εκτελείς σωστά τη κάθε άσκηση

Ξεκίνα κάθε νέα άσκηση σε όποιο τέμπο νιώθεις άνετα, όσο αργό και να είναι αυτό. Μόνο αφού την εκτελέσεις σωστά για 4 συνεχόμενες επαναλήψεις ανέβασε το τέμπο κατά 4-5 bpm τη φορά. Κράτα σημειώσεις για τη πρόοδό σου. Και οι πιο φτασμένοι επαγγελματίες μελετούν τα δύσκολα περάσματα αργά και με ακρίβεια για να τα παίξουν γρήγορα.
Δεν πρόκειται να παίξεις γρήγορα το οτιδήποτε αν προηγουμένως δεν το έχεις παίξει αργά.

 > Η ταχύτητα δεν είναι παρά ένα παραπροϊόν της ακρίβειας <


6ος Κανόνας Εξάσκησης

σχεδίασε ένα συστηματικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Μελέτα τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα – 6 ακόμα καλύτερα. Πρόβλεψε 30 με 60 λεπτά καθημερινής μελέτης κατά προτίμηση σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ανάλογα με το γενικό σου πρόγραμμα. Αν για κάποιο λόγο χάσεις μια μέρα (ή δεν προλάβεις να ολοκληρώσεις το ημερήσιο πρόγραμμά σου) μην αγχώνεσαι. Μπορείς πάντα να αναπληρώσεις την επόμενη -  μέχρι ενός σημείου βέβαια. Δεν έχει νόημα ένας πεντάωρος μαραθώνιος μελέτης αν δεν άγγιξες το όργανό σου τις προηγούμενες 5 μέρες.

 > Η εξάσκηση βασίζεται στη συνέχεια και στη συνέπεια <

Κράτα ημερολόγιο μελέτης, θα σε βοηθήσει πολύ στη προοδό σου.
Παραθέτω ένα απλό παράδειγμα ημερολογίου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις:











  

 

> Αν αποτύχεις να οργανωθείς, οργανώνεις την αποτυχία σου <


Ανακεφαλαιώνοντας δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το ρόλο του σωστού προγραμματισμού στη μελέτη. Όχι μόνο από άποψη συνέχειας και χρόνου (ποσοτικά) αλλά και από άποψη στόχου, καταμερισμού του χρόνου και συγκέντρωσης (ποιοτικά). Αν τηρήσεις σωστά τα παραπάνω, τα αποτελέσματα που θα δεις πολύ σύντομα θα σε εκπλήξουν.

 

 

Καλή Μελέτη

Θοδωρής Μποτίνης

bottom of page